Jste zde

Domů » Zima

Dolomity, 2. část

Sterzing - hodinová věž a část ulice
Autor: MacFizzUt

V Jižním Tyrolsku leží i město Sterzing, italsky Vipiteno. Město bylo kdysi bohaté díky zásobám minerálních látek a díky obchodu, ovšem v poslední době je to především velmi oblíbená lyžařská oblast. Výchozím bodem pro vysokohorské aktivity je 2176 m vysoká hora Rosskopf, kde se hojně lyžuje, a kde jsou "doma" i jiné zimní radovánky. Vysokohorská běžkařská stezka a sáňkařská dráha jen doplňují bohatou sportovní nabídku. Překrásný zimní čas tráví rekreanti též v Klausenu, v srdci údolí Eisacktal. Různé sjezdovky vedou z centrálního pohoří dolů do malebných vesnic s dřevěnými domky, ke starým hradům a k původním selským dvorům. Blízkost Brixentalu zaručuje snadnou přístupnost dalších sjezdovek.

Dolomity skýtají nádherný svět hor a zimní sportování je zde prakticky neomezené. Ať už se považujete za pravé sportovce nebo vyznáváte pouze rekreační styl, ať jste mladí nebo staří, zimní dovolená daleko od hluku a shonu je snem snad každého. A v Dolomitech je opravdový zimní ráj, bez potíží tu seženete cenově dostupné ubytování (hotely, penziony i prázdninové apartmány). Zimní dovolená v Jižním Tyrolsku v Itálii může být skutečně rozmanitá.

Na konci údolí Val di Fassa se na úpatí impozantních vrcholků Langkofel (3181 m), Marmolada (3342 m) a Sellajoch (2240 m) nachází městečko Canazei, které má výhodnou polohu v srdci lyžařského "cirkusu" Dolomiti Superski. Je považováno za jakési hlavní město zimních sportů. Zejména napojení na Sella Rondu dělá z onoho městečka známé a atraktivní středisko pro vyznavače zimních sportů. Samotné středisko má dvě tváře. Na jedné straně je zde staré, malebné vesnické centrum s barevnými průčelími domů a na druhé straně zde pulzuje extravagantní noční život s četnými restauracemi, bary, kluby a s živou hudbou. Je to zkrátka to pravé místo pro dokonalou aprés-ski zábavu.

Pro první nápoj se chodí obvykle do podniku "Lieber Augustin", a to přímo v lyžařských botách. Pro zlepšení nálady si můžete zaskočit do baru "Bar Oma" nebo do podniku "Enoteca Valentini". Pro živou hudbu, od stylu blues až po rock, je nejlepší "Husky Pub". Kdo naopak potřebuje po těch všech kilometrech sjezdovek trochu relaxace, určitě vyhledá wellness centrum Eghes. Je inspirováno římskými lázněmi a ukrývá různé koupele pro odpočinek za pomoci terapeutického účinku vody.
Je tu ovšem i široký výběr dalších volnočasových aktivit mimo sjezdovky. Třeba procházky zimní krajinou, výlety na sněžnicích, procházky v přírodě, paragliding pro odvážné anebo vzrušující lezení po ledu.

Místo

Vipiteno 46° 53' 57.066" N, 11° 25' 53.958" E
Location

Sella Ronda na FB