Jste zde

Domů » Zima

Dolomity, 1. část

Italské Dolomity
Autor: lawmurray

Dolomity v Jižním Tyrolsku, to je unikátní přírodní ráj! Jako monumenty se zde tyčí skalní útvary do nadmořské výšky přes 3000 metrů, tedy skoro až "do nebes", skvěle se tu daří zimním sportům a vy budete mít mnoho příležitostí dokonale poznat třpytivý sníh a objevit krásu tamních hor. Abychom jmenovali alespoň některé lyžařská střediska: Wolkenstein (Selva), Canazei, Arabba, Predazzo, Ortisei, Sterzing anebo Villanders / Klausen.

V jihotyrolském údolí Val Gardena (Grödnertal) se rozprostírá v nadmořské výšce 1563 m městečko Wolkenstein. Zde se nabízejí opravdu fantastické příležitosti pro lyžování - hory jsou vysoké a svahy strmé! Langkofel (Sassolungo) se vypíná do nadmořské výšky 3181 a horský masiv Sella do výšky 3152 metrů. Obě místa jsou výchozími body znamenitých alpských výletů a zajišťují pestrý lyžařský program na sněhu, který tu leží prakticky pořád.

Val Gardena se může pochlubit 176 kilometry sjezdovek, z nichž si zcela určitě vybere každý milovník lyžování nebo snowboardu. Začíná tady i populární Sella Ronda, okružní túra kolem horského masivu Sella se všemi jeho vrcholy a skalními útvary. Krásné chvíle zažijete ve Wolkensteinu, kde se nabízí skvělé ubytování a celá spousta rekreačních možností, nákupních center a kulinářských dobrot, což vše dohromady jistě velice zpříjemní pobyt ve Val Gardeně. Malebným a známým městečkem ve Val Gardeně je také St. Ulrich (italsky Ortisei). Dřevořezbářství a umělecká řemesla si tady stále udržují svou tradici. Další atraktivní lyžařský areál - Seiser Alm - je odtud jen na dosah.

Val di Fassa (Fassatal) je další velké údolí v Dolomitech. Objevíte tu poklidné městečko Canazei – jakýsi "uzlový bod" horských průsmyků v Dolomitech v nadmořské výšce 1440 metrů. Uprostřed působivých skalních stěn a 3000 m vysokých vrcholků Dolomitů tudy vedou sjezdovky až dolů do údolí. Na 121 km rozmanitých sjezdovkách všech typů můžete neustále pozorovat zdejší přímo magickou krajinu.

Sousední lyžařský areál v okolí městečka Arabba také nabízí fascinující řadu těch nejlepších sjezdovek. Tudy se dostanete až nahoru k ledovci Marmolada, který se rozprostírá v nadmořské výšce 3342 metrů a je plným právem nazýván králem Dolomitů. Mnohé náročné svahy jsou ale určeny speciálně jen pro skutečně zdatné lyžaře. Jeden z nejkrásnějších sjezdů v Alpách je právě tady, je to 12 km dlouhý La Bellunese, vedoucí unikátní krajinou, po níž je lyžování opravdu mimořádným zážitkem.

Val di Fiemme (Fleimstal) je dalším špičkovým lyžařským areálem v Dolomitech. Malá městečka v údolí mezi horským masivem Latemar a řetězcem pohoří Lagorai vyzařují typickou italskou atmosféru. Predazzo je výchozím bodem pro poznávání fantastického zimního světa hor a narazíte tu na 107 km sjezdovek. Slunečné horské svahy a rozmanité sjezdovky nabízejí čirou radost z lyžování! Snowboardisté ​​si zde vysloveně přijdou na své, neboť tady vybudovali 3 funparky s vynikajícím snowboardovým vybavením, umožňujícím plně se věnovat skokům a odvážným trikům.

Místo

Canazei 46° 28' 36.0768" N, 11° 46' 22.5156" E
Location

Sella Ronda na FB