Jste zde

Domů » Val Gardena

St. Ulrich (Ortisei), 1. část

Okolí italského městečka Ortisei

Městečko St. Ulrich (italsky Ortisei) se nalézá v nadmořské výšce 1.236 metrů a je centrem údolí Val Gardena v Jižním Tyrolsku, ve kterém žije necelých 5 tisíc obyvatel.

Okouzlující prázdninový resort je obklopen fascinujícím horským světem Dolomitů a a strmými zalesněnými svahy slavného Seiser Almu (italsky Alpe di Siusi).

Patří spolu se St. Cristinou a s Wolkensteinem k nejznámějším turistickým místům italského údolí Val Gardena, která jsou po právu považována za jedna z nejlepších v celých Alpách. Kromě toho nabízí městečko širokou škálu ubytovacích zařízení, včetně hotelů, apartmánů a horských chat.

Ladinský název Urtijëi, stejně jako italský ekvivalent Ortisei, mají původ v osídlení jménem Ortiseyt, jak je písemně zmiňováno v dokumentech ze 13. století. Osídlení je v pozdějších dokumentech pod názvem "Mauriz", a dnes je jedním z nejstarších hotelů v údolí. Německý název St. Ulrich má původ v místní katolické farnosti, je zasvěcené svatému Ulrichovi, patronovi obce.

Úředními jazyky v obci a v celém údolí jsou ladinština (grödnerština), němčina a italština. Drtivá většina obyvatel Ortisei se při posledním sčítání lidu v roce 2001 vyslovila pro ladinský původ.

Cestovní ruch

Hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel je cestovní ruch, který se zde začal rozvíjet již v 50. letech 19. století. V roce 1885 byla založena sekce "Gröden" německé a rakouské alpské asociace se sídlem v hotelu Adler. To podnítilo stavbu horské chaty Raschötzhütte, která byla dokončena v roce 1903.

Roku 1896 tady byl založen první sáňkařský klub, na přelomu století klub curlingu, a v roce 1907 bylo vytvořen první ledové kluziště. V roce 1927 byl založen první hokejový klub založený a nové ledové kluziště.

V roce 1935 byla slavnostně otevřena za přítomnosti italského korunního prince Umberta di Savoia s rodinou první lanovka v údolí Val Gardena, které vedla z Ortisei na Alpe di Siusi. Ve stejném roce tu založili první lyžařskou školu.

V 80. letech se ve městě konalo mistrovství světa v hokeji a byla vytvořena běžkařská stopa Minert. V roce 2001 vzniklo spojení "La Curta", částečně pod zemí a částečně s eskalátory, mezi obecním centrem a lyžařským vlekem Seceda.

Rok 2004 byla postavena přímá podzemní lanovka (Gardena Ronda Express) do lyžařské oblasti Sella Ronda, dříve místo toho fungovalo autobusové spojení. Jen o rok později byl postaven nový most pro pěší, který umožňuje rychlé spojení z centra obce k nové lanovce na Alpe di Siusi.

Zima

Val Gardena je známá jako centrum zimních sportů a je jednou z nejrozvinutějších lyžařských oblastí v Alpách. Všichni lyžaři považují lyžování ve Val Gardeně za to "pravé ořechové", protože na tamních svazích najdou všechny úrovně obtížnosti lyžařských tratí. Horské panorama je zde nádherné a okouzlující.

Geografie: 

Místo

Ortisei, Val Gardena 46° 34' 33.6072" N, 11° 40' 6.7908" E
Location

Sella Ronda na FB