Jste zde

Domů » Val Gardena

Seiser Alm

Sella Ronda a Seiser Alm
Autor: zumturm

Seiser Alm (italsky Alpe di Siusi, ladinsky Mont Sëuc) je největší náhorní plošinou v Evropě. Nachází se v jihotyrolských Dolomitech v Itálii, cca 40 km po silnici východně od Bolzana, nad známými turistickými středisky Seis am Schlern (Siusi allo Sciliar) a Kastelruth (Castelrotto).

Svým návštěvníkům nabízí opravdu ideální podmínky pro báječnou dovolenou v každém ročním období. Po celý rok si tady můžete doslova vychutnat fantastické panorama hor a nepřehlédnutelné vrcholky Plattkofel, Langkofel a Schlern (Sassolungo).

Kromě překrásné krajiny vás tady bude očekávat i perfektní ubytování, na Seiser Almu i v okolí jsou k dispozici hotely, penziony i apartmány v různých cenových kategoriích. Regionální kuchyně Jižního Tyrolska je znamenitá, místní lahodné pokrmy můžete ochutnávat již v tradičních horských chatách nebo v restauracích.

Osídlení plošiny Alpe di Siusi je rozdělené do dvou místních zón: turisticky rozvinutého Compatsche (Compaccio, 1.860 m.n.m.) na západním okraji a Saltrie (1.680 m.n.m.), která leží 5 km směrem na východ, přímo pod Plattkofelem.

Ze střediska Seis am Schlern jezdí na Seiser Alm pravidelné autobusové spojení a moderní gondolová lanovka. Další lanovka jezdí z St. Ulrich in Gröden (Ortisei). Autem je vjezd povolen pouze ve večerních hodinách a nočních hodinách.

Léto

V letních měsících je tato oblast ideální pro pěší turistiku a horolezectví. Hustá síť turistických stezek sdélkou více než 300 kilometrů prochází nádhernou krajinou, která zejména v červenci a v srpnu nabízí pestrou flóru s různými druhy rostlin.

Projít si tady můžete třeba okružní trasu kolem Seiseralmu a dokonale vychutnat všechny krásy okolní přírody. Toto jednoduché putování vás zavede od horského hotelu Almgasthof Tirler až do Saltrie.

Na jaře roku 2006 byla dokončena poznávací stezka "Hans-und-Paula-Steger-Weg". Tato cesta vede východo-západním směrem z Compaccia do Saltrie a je vybavena informačními panely, které vám přiblíží krajinu a kulturu náhorní plošiny i Jižního Tyrolska.

Krajinu si můžete dobře prohlédnout i z koňského hřbetu nebo ze sedla horského kola. Golfisté se zase mohou těšit na nové golfové hřiště v Seisu am Schlern.

Zima

V zimě je tady obzvláště populární lyžování a snowboarding. Lyžařský areál nabízí 60 km sjezdovek, velký počet vleků a lanovek, a také funpark. Kromě toho je připraveno také téměř 60 km běžkařských tratí.

Také si zde můžete vyzkoušet další zimní aktivity jako například sáňkování nebo bruslení. Kromě toho jsou zde k dispozici dvě lyžařské školy s více než 50 lyžařskými instruktory pro lyžování, snowboarding a běžkování.

Geografie: 

Místo

Seiser Alm 46° 32' 27.9996" N, 11° 38' 40.9992" E
Location

Sella Ronda na FB