Jste zde

Domů » Arabba / Marmolada

Lyžařská dovolená v Arabbě

Vesnička Arabba se nachází v nadmořské výšce 1.600 metrů, na úpatí mohutného horského masívu Marmolada, a je ideálním místem pro naši lyžařskou dovolenou.

Malá horská vesnička je položená v samém srdci lyžařského areálu Dolomiti Superski, leží mezi průsmyky Pordoi a Campolongo, obklopena majestátními vrcholky Dolomitů. Rozprostírá se mezi dvěma hlavními zdejšími lákadly, mezi ledovcem Marmolada a impozantními skalními stěnami horského masivu Sella.

Pro lyžaře a snowboardisty je tato oblast velmi populární, je totiž napojená na nádherné sjezdovky. Lyžařská dovolená v tomto regionu je zvláštní zážitek, všude najdete krásné tratě všech stupňů obtížnosti.

Ať už začátečníci nebo zkušení lyžaři, doslova všichni si na zdejších sjezdovkách přijdou na své. Nejdelší sjezd měří 12 km a vede od Marmolady přes sjezdovky s krásným výhledem na pohoří Dolomity, až dolů k dolní stanici lanovky.

Celkově zde napočítáte na 62 kilometrů sjezdovek a zdejší lyžařský koberec bezezbytku naplní i ty nejnáročnější požadavky lyžařů a snowboardistů. Z Porta Vescovo zažijete opravdu nádherný výhled na ledovec Marmolada.

Právě tady začínající sjezdovky jsou místem skutečného potěšení pro lyžařské znalce. Začátečníci si ale spíše vyberou něco lehčího, třeba loučky u Burzu a Monte Cherzu.

Z prázdninové vesničky Malga Ciapela, kam se dostanete na lyžích přes Passo Padon, jezdí lanovka až na Marmoladu k Punta Rocca. Tady začíná jeden z vůbec nejkrásnějších svahů celých Alp: 12 km dlouhá trasa, procházející přes velkolepé ledovcové svahy kolem průsmyku Fedaia a pak dolů k stanici lanovky.

Arabba je mimořádně atraktivním výchozím bodem, poněvadž leží na trase slavné Sella Rondy, celodenní lyžařské túry kolem masivu Sella, která vede přes Grödner Joch (Passo Gardena) k průsmyku Passo Campolungo, Pordoijoch (Pordoi) a na Sellajoch.

Vyznavači běžkařského sportu zde přicházejí ve srovnání s podmínkami pro milovníky alpského sjezdového lyžování poněkud naprázdno. Pouze okolí prázdninové vesničky Malga Ciapela u kabinkové lanovky na Marmoladu se může pochlubit asi 15 km stop.

Běžkařské tratě jsou ale udržovány v perfektním stavu a provozovány v nádherné krajině. Máte-li ale více rádi klid, nechte se vozit po zimním lese saněmi tažených koňmi. Můžete si ale také užívat jiné sporty, jako je bruslení, curling nebo zimní turistika.

Arabba je malé městečko, ale nabízí svým návštěvníkům prakticky všechny kategorie ubytování. Jihotyrolská pohostinnost je přítomna na každém kroku v prázdninových apartmánech, hotelech i rekreačních chalupách.

Geografie: 

Místo

Arabba 46° 29' 49.7976" N, 11° 52' 25.59" E
Location

Sella Ronda na FB