Jste zde

Domů » Val Gardena

Kastelruth a Seiser Alm

Zasněžená náhorní plošina Seiser Alm
Autor: zumturm

V srdci Jižního Tyrolska, a přímo u vjezdu do údolí Val Gardena, se rozkládá široká náhorní plošina Seiser Alm se svými rozmanitými městečky. Seiser Alm (italsky Alpe di Siusi) je "královnou" mezi vysokohorskými pastvinami v Evropě.

Její rozloha činí přibližně 52 km2 a nadmořská výška se pohybuje mezi 1.060 m až 2.245 metry. Oblast je ohraničena opravdu impozantními horskými vrcholky – Langkofelem (italsky Sassolungo), Plattkofelem (Sasso Piatto), Goldknopfem, Puflatschem a Schlernem.

Seiser Alm je právem považována za jednu z nejoblíbenějších destinací pro zimní sporty a jednu z nejpopulárnějších turistických oblastí v celém alpském oblouku. Navzdory opravdu hustému turistickému ruchu si toto místo dosud uchovalo svůj původní šarm s krásnými selskými staveními a hrdě se k nebi vypínajícími kostelními věžemi.

Nejlepší spojení do lyžařského areálu je z východní strany Seiseru. Když sem turisté zavítají, otevře se před nimi úchvatná kulisa. Seiser Alm nabízí na 60 km sjezdovek a spolu s Val Gardenou představuje lyžařský ráj s celkem 175 km sjezdovek!

Kastelruth (1060 m.n.m., italsky Castelrotto), známý svými "vrabci" (Kastelruther Spatzen), se může pochlubit překrásným historickým centrem. Je to živá a tradiční horská vesnice, která láká návštěvníky po celý rok.

Poměrně rozlehlá obec zahrnuje místní části Pufels, Runggaditsch, Seis am Schlern, Seiser Alm, St. Michael, St. Oswald, St. Valentin, St. Vigil, Tagusens, Tisens a Sureghes. Seiser Alm se přitom rozprostírá téměř přes celé území obce.

Městečko také návštěvníky láká zajímavými památkami, svou gastronomickou rozmanitostí a nočním životem. I přes silný turistický ruch si ale doposud zachovalo své původní kouzlo.

Místní lyžařský areál se nazývá Marinzen, do roku 2010 nabízel jednu 2-sedačkovou lanovku a dva lyžařské vleky, vedle kterých vedly červeně označené sjezdovky. Vzhledem k tomu, že zařízení již bylo zastaralé, vleky nebyly v sezóně 2011/2012 uvedeny do provozu.

Hlavní sjezdovka byla ještě v roce 2012 zasněžena a využita pro soutěže ve skocích. Začala se plánovat modernizace a rozšíření skiareálu. S jeho znovuotevřením se počítá v nadcházející zimní sezóně 2014/2014.

Zimní okolí obce můžete dobře prozkoumat díky rozsáhlé síti běžkařských stop a stezkám pro zimní turistiku. Hojně se zde využívá i výletů na sněžnicích. Nepřehlédnutelný je výrazný "skalní zub" Santnerspitze (2.414 m) a známý Schlern - Sciliar (2.564 m).

Italská obec Kastelruth v zimě
Autor: zumturm
Geografie: 

Místo

Kastelruth 46° 34' 6.5244" N, 11° 33' 36.072" E
Location

Sella Ronda na FB