Jste zde

Domů » Val Gardena

Kastelruth

Sella Ronda a městečko Kastelruth v létě
Autor: Earthwatcher

Malebné a tradiční italské městečko Kastelruth (italsky Castelrotto) s historickým jádrem se rozprostírá v malebné poloze na jedné náhorní plošině podél údolí Eisacktal, na slunečné straně Dolomitů. Je jakýmsi hlavním místem oblasti Schlern a je to opravdu živé a velmi oblíbené místo a zároveň největší obec v oblasti Seiser Alm.

Seiser Alm (Alpe di Siusi) je největší náhorní plošinou Evropy a je považován, díky tamním kvetoucím loukám a pastvinám, za jednu z nejkrásnějších turistických oblastí. Patří k přírodnímu parku Schlern - Rosengarten. Právě tady, na slunné straně Dolomitů, můžete strávit nádhernou dovolenou.

V jihotyrolské obci žije kolem 6,5 tisíce obyvatel a skládá se z hlavního městečka Castelrotto a celkem deseti dalších částí, mezi které patří Seis am Schlern a menší vesničky jako např. St. Michael, St. Oswald, St. Vigil, Tagusens nebo Tisens. Tři oblasti, Pufels, Runggaditsch a Überwasser, leží na jihozápadní straně údolí Val Gardena a patří do ladinské jazykové oblasti.

Letní aktivity

Kastelruth je obklopen lesy a loukami, leží uprostřed údolí a horských vrcholů a skýtá nevšední příležitost ke strávení nádherné dovolené v překrásné přírodě. Není žádný problém vypravit se na pěší túru, podniknout výlet na horském kole nebo se vydat za stopami po pravěkém osídlení a za středověkými hrady v okolí Schlernu (Sciliar). Dá se zde strávit velmi odpočinková relaxační dovolená s četnými sportovními aktivitami v okolní přírodě.

Sedačkovou lanovkou Marinzen, která se nachází v blízkosti centra obce Castelrotto, se dostanete během několika minut na Marinzenalm. Odtud můžete podniknout celou řadu krásných pěších túr (např. na Puflatsch nebo k Seiser Almu).

Ti, kteří chtějí zůstat na Marinzenalmu, mohou navštívit horskou chatu Marinzenhütte s krásnou sluneční terasou anebo Schafstallhütte (cca 15 minut daleko). V Marinzenu se nachází také zoo koutek pro nejmenší, dětské hřiště a rybník k rybolovu (denní lístek a rybářské náčiní získáte v Marinzenhütte).

Zimní aktivity

V blízkosti obce Castelrotto existovalo až do roku 2010 lyžařské středisko Marinzen. To nabízelo jednu 2-sedačkovou lanovku a 2 lyžařské vleky, a celkem 3 kilometry sjezdovek (1 km značený modře a 2 km červeně).

Vzhledem k tomu, že zařízení bylo již zastaralé, nebylo již uvedeno do provozu v zimní sezóně 2011/2012. Hlavní sjezdovka byla ale v roce 2012 stále ještě zasněžována a využívána pro skokanské závody. Vleky byly poté rozebrány a v současné době se areál modernizuje.

I tak ale můžete v zimních měsících vyzkoušet běh na lyžích, skvělé je pak noční běžkování, samozřejmě doprovázené zábavou na horské chatě Marinzenhütte. Ale i mimo běžkařské trasy si vhodným způsobem odpočinete, třeba při příjemné zimní turistice nebo na výletech na sněžnicích v kouzelně zasněžené krajině.

Ať se již rozhodnete pro pobyt v některém z mnoha místních komfortních hotelů nebo se ubytujete v některé z prostorných rekreačních chalup či v apartmánech, strávíte v Kastelruthu v Jižním Tyrolsku pohodovou a velmi pestrou dovolenou! Zarezervujte si tedy pro vaši příští dovolenou nějaké to ubytování, budete se tu cítit doopravdy jako doma.

Sella Ronda a městečko Kastelruth - městská věž
Geografie: 

Místo

Kastelruth 46° 33' 58.428" N, 11° 33' 26.0892" E
Location

Sella Ronda na FB