Jste zde

Domů » Léto

Horská kola

Sella Ronda a cyklisté
Autor: centcols

Zatímco ještě před několika lety byla působivá horská krajina Jižního Tyrolska s horským masivem Sella vyhrazena téměř jen pro lyžaře na okruhu Sella Ronda, je nyní otevřen tento slavný okruh i pro horské cyklisty.

Nicméně, trasu zatím můžete absolvovat pouze v doprovodu odpovídajícího MTB průvodce.

Z tohoto důvodu nabízejí všechna čtyři seskupená údolí kolem Selly, od Val Gardeny na severozápadě přes Alta Badii na severovýchodě a Arabbu na jihovýchodě až po údolí Val di Fassa v jihozápadní části masivu, kromě malých výletů na horských kolech také právě MTB trasy v doprovodu zkušených místních jezdců na horských kolech.

Společně tak můžete zdolat čtyři dolomitské průsmyky Passo Gardena (Grödner Joch), Passo di Campolongo, Passo Pordoi a Passo Sella (Sellajoch). Horští cyklisté při tom zdolají trasu dlouhou 55 km s převýšením 2.000 metrů.

Příležitostně se může využít i lanovka, namáhavá a vyčerpávající stoupání se střídají s uvolňující jízdou z kopce. Jako občerstvovací stanice pro příjemnou pauzu s odpočinkem se nabízí mnoho pěkných horských chat, odkud si můžete vychutnat krásný výhled na masiv Sella.

Zatímco objetí masivu Sella trvá autem asi dvě hodiny, a jako lyžaři budete potřebovat celý den, se závodním nebo horským kolem to podle vaší kondice bude trvat čtyři až pět hodin. Sella Ronda MTB Tour je ve směru hodinových ručiček lehčí variantou, zatímco proti směru je náročnější.

Mnoho hotelů v prázdninových střediscích kolem Selly má pro své hosty k dispozici vlastní půjčovny s dostatečnou zásobou MTB, závodních i trekových kol. Kola si ale samozřejmě můžete vypůjčit i v nejrůznějších půjčovnách kol ve všech 4 údolích.

Zde můžete také získat potřebné ochranné pomůcky, jako jsou například přilby, nebo nejaktuálnější mapy. Novinkou je možnost pronájmu elektrických kol. Pro profil trasy v Jižním Tyrolsku jsou ideální 29 palcová horská kola s větším průměrem kol, která jsou také k zapůjčení.

Každoročně se během letních měsíců, přesněji o víkendech v měsících červen a červenec, konají speciální akce na téma horská kola a cyklistika. Jedná se o akce Sella Ronda Hero Mountainbike Marathon a Sella Ronda Bike Day, kdy je celá oblast Selly, od Val Gardeny, Val Badie přes údolí Livinallongo až do údolí Val di Fassa zaměřená hlavně na cyklistiku.

Žádné hory v Alpách nenabízejí tak krásné panorama jako Dolomity. V celé oblasti Val Gardeny se nabízí několik desítek značených tras pro horská kola různé obtížnosti, dohromady je to 1000 kilometrů dlouhá síť stezek v jednom z nejkrásnějších světových horských regionů.

Trasy jsou umístěny v nadmořské výšce 700 až 2.450 metrů, obklopené dolomitskými vrcholky Sassolungo (Langkofel) a Sasso Piatto (Plattkofel). Tyto stezky vedou většinou po lesních a lučních cestách.

Náhorní plošina Seiser Alm (Alpe di Siusi) je dosažitelná nejen lanovkou "Mont Sëuc", ale i po lesních cestách. Jedna středně obtížná panoramatická trasa vede například pod horským řetězcem Gruppo delle Odle přes přírodní park Puez-Geisler.

Místo

Passo Sella 46° 30' 33.03" N, 11° 45' 29.7936" E
Location

Sella Ronda na FB