Jste zde

Domů » Val di Fassa

Alba di Canazei v zimě

Alba di Canazei - sjezdovka

Val di Fassa se nachází v jihozápadní části Dolomitů v regionu Trentino, sousedí s Jižním Tyrolskem.

Idylické údolí je doslova obklopeno známými vrcholky, tyčí se tu např. Cima Catinaccio (2.981 m), Sassolungo (3.181 m) anebo horský masiv Gruppo del Sella.

Jeden z největších skiareálů v regionu - lyžařský okruh Sella Ronda, patří k největší lyžařské oblasti nejen v Itálii, ale v celé Evropě - a sice k Dolomiti Superski.

Alba (1.517 m.n.m.), poklidná místní část Canazei, je obzvláště známá díky místní černé sjezdovce "Ciampac", která klesá strmě do údolí. Celkem 3 km prudkého sjezdu s převýšením 650 metrů a s průměrným sklonem 28% je výzvou pro všechny ambiciózní šílence na lyžích.

Díky lanovce, která vede z Alby přímo na domovský vrchol Ciampac (2.100 m), je napojení na další sjezdovky a běžkařské tratě přímo perfektní.

Skiareál Ciampac je obklopený vrcholky Monte Colac, Crepa Negra a Sella Brunéch, a můžete si zde vychutnat nádherný výhled přes údolí Val di Fassa a Val di Fiemme. Při dobrém počasí dohlédnete přes pohoří Rosengarten až k Marmoladě, nejvyšší hoře Dolomit.

Přímo u Alba di Canazei na vás čeká cca 15 kilometrů sjezdovek, z toho jsou asi 2 km značené modře, 10 km červeně a zbylé 3 km jsou černé. Právě ty poslední platí za jakýsi tajný tip mezi opravdu zkušenými sjezdaři.

Místních šest lyžařských vleků a lanovek je schopno přepravit až 6000 lidí za hodinu - nějaké fronty jsou tak v Albě velmi vzácným úkazem. Sedačkovými lanovkami "Pala del Geiger" a "Orsa Maggiore" je pak skiareál propojen s další lyžařskou oblastí Buffaure (Pozza di Fassa).

Dětský Miniclub Tananai se zaměřuje na ty nejmenší lyžaře. Kromě lyžařských kursů tady pro děti pořádají nejrůznější hry a soutěže, a rodičům nabízejí komplexní služby o jejich děti. Takže i rodiče se mohou bez nějakých starostí vydat na lyže.

Pro milovníky snowboardu a freestylu je připraven snowpark Buffaure, ke kterému se dostanete kabinkovou lanovkou z místní části Meida v Pozza di Fassa. Jsou v něm připraveny nejrůznější jumpy, raily nebo boxy.

Díky nové lanovce typu "Funifor" se zase z Alby dostanete na Col dei Rossi, kde si můžete užívat sníh v lyžařském středisku Belvedere - Col Rodella. V jediném dni se tak můžete vydat na lyžařský okruh Sella Ronda, zvaný také "Giro dei Quattro Passi".

Se skipasem Val di Fassa - Carezza budete mít přístup ke 120 km sjezdovek. 60 vleků a lanovek vás pohodlně dopraví do výšky 1.320 - 2.485 m ve skiareálech Passo Fedaia (Marmolada), Ciampac, Belvedere (Canazei), Col Rodella (Campitello di Fassa), Bufaue (Pozza di Fassa, Aloch, Fraine a Pera di Fassa), Catinaccio - Rosengarten (Vigo di Fassa) a Carezza.

Se skipasem Dolomiti Superski (za příplatek) pak můžete využívat celkem na 1200 km sjezdovek a více než 450 vleků a lanovek ve 12 lyžařských střediscích.

Kromě alpského lyžování si můžete plnými doušky vychutnávat horské scenérie kolem Alby i díky běžkám, protože běžkařské tratě se zde nacházejí v nadmořské výšce kolem 2.100 metrů.

Okružní trasa na Ciampacu je snadno dostupná lanovkou a nabízí díky nadmořské výšce velice dobré sněhové podmínky. Celkem na běžkaře na horách i v údolí čeká přibližně 50 km bílých stop, které vedou překrásnou krajinou.

Po aktivně stráveném dni jsou k posezení a odpočinku ideální horské chaty přímo u sjezdovek. Večer můžete také posedět v některé z restaurací nebo aprés-ski barů a ochutnat místní speciality.

Zimní Alba di Canazei a okolní hory
Autor: Stef.Piemonte
Geografie: 

Místo

Alba di Canazei 46° 27' 43.614" N, 11° 47' 0.1608" E
Location

Sella Ronda na FB