Jste zde

Domů » Val Gardena

Val Gardena a běžky

Sella Ronda a běžkařská stopa
Autor: zumturm

Nekonečné dálky a nádherné stopy, pro běžkaře je Val Gardena opravdu ideální.

Vallunga (Langental) u Wolkensteinu, Monte Pana v St. Christině a Alpe di Siusi (Seiser Alm) nabízejí jedinečné a fantastické panorama.

Údolí nabízí více než 133 kilometrů upravovaných tratí všech stupňů obtížnosti a je nepochybně rájem pro všechny běžkaře.

Křišťálově čistý vzduch, hluboko zasněžené louky a lesy, impozantní Dolomity - přijeďte sem i vy a objevte ten pravý běžkařský ráj.

Wolkenstein

Ve Wolkensteinu (italsky Selva) nabízí Vallunga nádherné kulisy pro běžkaře. Nachází se v přírodním parku Puez - Geisler, severovýchodně od Wolkensteinu.

Je dostupná pěšky od centrálního farního kostela v Selvě během asi 15 - 20 minut pěšky. Autem můžete zaparkovat u školicího střediska místních Carabinieri (parkoviště La Ciajota). Nedaleko je pobočka lyžařské a běžkařské školy, a také půjčovna vybavení.

V první ploché části údolí Langental jsou krátké běžkařské stopy, které jsou označeny zeleně a modře. Jsou určené zejména pro začátečníky. Zkušení běžkaři se mohou těšit na 5 km dlouhou, červeně značenou trasu, která je homologována i pro národní běžkařské závody.

Pro delší trasu na běžkách (černé značení), můžete projet celé údolí až k "Pra da Rì", uprostřed fantastické horské scenérie, na 10 km dlouhém okruhu. U vstupu do údolí se nachází biatlonové centrum, a také několik možností k občerstvení.

St. Christina

Běžkařské centrum na Monte Pana nabízí několik velmi zajímavých tras. Pro náročné běžkaře je ideální 7,5 km dlouhá stopa Val Scura. Pro "hobby" běžkaře zase 5,2 km dlouhá stezka Palusc, která vede mírně nahoru a dolů.

Náročná stoupání a rychlé sjezdy jsou charakteristické pro Monte Panu. Podrobné značení umožňuje na celkem 30 km tras kdykoli změnit směr a vrátit se do výchozího bodu. Začíná se na stadionu běžkařského centra Monte Pana, a můžete si vybrat z následujících stop:

* 2,5 km Mont Dessot - lehká, modře značená
* 5,2 km Palusc - lehká, modře značená
* 3,3 km Vedl Verzon - středně náročná, značená červeně
* 6,7 km La Buja - středně náročná, značená červeně
* 7,5 km Val Scura - těžká, černé značení
* 8,0 km Saltria - těžká, černé značení, spojovací trasa k Seiser Almu

St. Ulrich (Ortisei) a Seiser Alm (Alpe di Siusi)

Skutečný běžkařský ráj St. Ulrichu se nachází na Seiser Almu, kde slunce svítí po celý den. Lanovky vás v krátké době zavezou k celkem 80 km běžkařských tras v nadmořské výšce 1.700 až 2.000 m. Běžkaři všech úrovní si tady mohou vychutnat úchvatné scenérie a stopy pro všechny úrovně obtížnosti.

Ideálním výchozím bodem pro stezky Seiser Almu z Ortisei je horský hotel Sonne. Vedle horní stanice lanovky v Alpe di Siusi je lyžařská škola s můžete si zde půjčit běžky. Na horském sedle Paniderl (5 km daleko od St. Ulrichu na cestě do Kastelruthu) je 4,5 km dlouhá stopa pro začátečníky i pokročilé.

Geografie: 

Místo

Seiser Alm 46° 32' 32.586" N, 11° 37' 0.8508" E
Location

Sella Ronda na FB