Jste zde

Domů » Val Gardena

St. Ulrich (Ortisei), 2. část

Náhorní plošina Seiser Alm
Autor: zumturm

Objetí horského masivu Sella na lyžích, to je známý "lyžařský kolotoč" Sella Ronda, jedno z nejznámějších zimních lákadel celých Alp. A díky napojení na největší lyžařský "cirkus", na Dolomiti Superski (1 200 km sjezdovek), je St. Ulrich oblíben všemi milovníky zimních sportů.

Z obce se mohou lyžaři a snowboardisté vydat i na slunnou náhorní plošinu Seiser Alm, kde budou plně spokojeni lyžařští požitkáři, ale také začátečníci a rodiny s dětmi. Val Gardena spolu s oblastí Seiser Alm nabízí fantastickou řadu sjezdovek s celkovou délkou 175 km.

Pro běžkaře je Seiser Alm se svými 60 kilometry překrásných stop opravdovým rájem. Další pěkné tratě pak vedou kolem celého údolí a celkem měří kolem 100 km. Dlouhé procházky nebo výlety na sněžnicích se nejlépe podnikají po dobře značených tratích pro zimní turistiku. Také sáňkování, bruslení a curling na pozadí jedinečné horské krajiny mají nepochybně co do sebe.

Léto

Ale nejen v zimě vykazuje tato prázdninová oblast své vlastní kouzlo. Horské průsmyky italských Dolomitů jsou jednou z největších výzev pro zdatné cyklisty. Četné cyklostezky nabízejí mnoho příležitostí se tady vyřádit na kole.

Síť stezek pro pěší i horskou turistiku je velmi dobře rozvinutá. Pokud chcete ušetřit trochu vlastních sil, je možné využít k cestě nahoru lanovky a vystartovat pak až odtud. Příjemné občerstvení a odpočinek zase nabízejí útulné a původní horské chaty.

Dokonce i za horkých letních dní bývá pěší turistika ve větších nadmořských výškách příjemnou záležitostí a vysokohorský vzduch vás dokonale osvěží. Ve večerních hodinách zase můžete příjemně relaxovat v některém místním wellness centru.

K dalším oblíbeným letním aktivitám patří lezení po skalách, plavání, paragliding, závěsné létání, rybaření, golf, jízda na koni a další.

Několik tipů na túry v okolí St. Ulrichu:

Napříč Národním parkem Puez - Geisler vede poměrně snadný výlet od horní stanice sedačkové lanovky od Raschötzu k horské chatě Brogleshütte (Rasciesa Brogles).

Z místní osady St. Ulrich - Pufels vede nádherná okružní turistická stezka na horskou pastvinu Puflatschalm, kde si dokonale vychutnáte pohled na Seiser Alm.

Vrcholem je ovšem velké okružní turistická trasa kolem Seiser Almu. Tato túra ani tak neklade nějaké vysoké požadavky na fyzickou kondici účastníků, ovšem trvá asi 6 hodin. Mimo opravdu fantastických turistických výšlapů nabízí tento region i skvělé příležitosti k lezení po skalách.

Náhorní plošina Seiser Alm
Autor: m.prinke
Geografie: 

Místo

Lanovka na Seiser Alm, Ortisei 46° 34' 22.2168" N, 11° 40' 16.0248" E
Location

Sella Ronda na FB