Jste zde

Domů » Val Gardena

Sjezd Saslong, 2. část

Část sjezdovky Saslong

Uvažovalo se dříve také, že by se měl třetí hrb vynechat a tím by se závodníkům zkrátil čas. První skok tohoto druhu předvedl v prosinci roku 1980 mladý Rakušan Uli Spiess a postaral se tak o velkou senzaci. Mohutný skok o délce 60-70 metrů, deset metrů nad zemí při rychlosti asi 100 km/hod., katapultoval tohoto tyrolského závodníka přímo do historie Světového poháru.

Ve snaze přeskočit obávané, tři po sobě jdoucí "hrby" někteří sportovci upadly a zranily se. A to včetně Antona "Jimmy" Steinera (Rakousko), Petera Muellera (Švýcarsko), Giorgie Piantanidy a Michaela Maira (oba Italové). Kvůli těmto pádům musela FIS změnit trasu ve střední části Saslongu a tím byly skoky zkráceny na 50-60 metrů.

Výjimkou byl Marc Girardelli, který upřednostnil jinou závodní stopu. Tento několikanásobný vítěz Světového poháru si zvolil jízdní linii přes hrby tak, aby mohl zůstat déle v dřepu. Od té doby se tomuto místu říká říká také "Girardelli-Linie".

Závod tehdy vyhrál Peter Müller, Spiess byl pátý, o den později druhý. Již v prvním roce poté byla z bezpečnostních důvodů posunuta také směrová brána u vjezdu o tři metry.

Protože přitom ale na hrbech často docházelo k vážným pádům (například italský závodník Giorgio Piantanida musel být dokonce letecky převezen vrtulníkem do nemocnice), byly v průběhu několika let několikrát upravovány a zmírněny, a třetí hrb se dnes již skáče bez nebezpečí pádu.

Po boulích následuje tzv. "Prati di Ciaslat", velmi náročná pasáž se čtyřmi zatáčkami a s četnými terénními vlnami. Posledním obtížným úsekem sjezdu je strmý cílový svah, který byl v roce 2007 rozšířen ještě o cílový skok.

Délka trati je 3 446 metrů, s celkovým převýšením 839 metrů. Začíná v nadmořské výšce 2.249 metrů a končí ve výšce 1.410 metrů. Trať má průměrný sklon 24 %, maximální je 56,9 % a minimální 11,2 %. Na "Velbloudích hrbech" dosahují závodníci rychlosti vyšší než 120 km/hod.

Vítězové

Celkově čtyř vítězství zde dosáhli Rakušan Franz Klammer a rodák ze sousední Cortiny d’Ampezzo Kristian Ghedina, jsou tak nejúspěšnějšími zdejšími závodníky ve sjezdu.

Také Rakušan Michael Walchhofer zde dosáhl čtyř vítězství (dva v super-G a dva ve sjezdu). To jsou tedy ti vůbec nejúspěšnější lyžaři na zdejší sjezdovce. Nejvíce vítězství tady dosáhli reprezentanti Rakouska (19) a Švýcarska (18).

Geografie: 

Místo

Saslong, Santa Cristina 46° 33' 24.0012" N, 11° 43' 48" E
Location

Sella Ronda na FB