Jste zde

Domů » Zima

Sella Ronda, 2. část

Sella Ronda s průsmykem Grödner Joch

Sella Ronda se skládá z celkem 23 km sjezdovek, jež se dělí na jednodušší modré a středně obtížné červené. I když bývá okruh kolem horského masivu Sella považován za relativně jednoduchý a může být využíván i lyžaři s průměrnými dovednostmi, je k jeho zdolání určitě zapotřebí jisté fyzické kondice. Proto se lyžování v oblasti nedoporučuje úplným začátečníkům.

Tahle vcelku ojedinělá příležitost vyrazit na lyžích a pak s pomocí vleků a lanovek překonat celkem čtyři horské průsmyky (Grödnerjoch – Gardena 2.121 m; Campolongo 1875 m; Pordoipass 2.239 m a Sellajoch 2.240 m) a přitom si dokonale užívat nádherných výhledů na okolní zasněžené lesy a skalnaté vrcholky hor, každoročně láká mnoho lyžařů.

Přijíždějí sem znovu a znovu a je nutno jen potvrdit, že jen při vyslovení názvu Sella Ronda se rychleji rozbuší srdce všech skalních fanoušků zimních sportů.

Z každé vstupního místa, tedy z Wolkensteinu, z Corvary, Arabby i z Canazei, můžete na Sella Rondu vyrazit v obou směrech. Ve směru hodinových ručiček (oranžová trasa) i proti směru hodinových ručiček (zelená trasa).

Na zvládnutí celé trasy přes Grödner Joch (Val Gardena), průsmyky Campolongopass, Pordoipass a Sellajoch musíte počítat s přibližně šesti hodinami. Kromě toho vám pak asi ještě další dvě hodiny zaberou jízdy lanovkou a samozřejmě i občerstvovací zastávky na horských chatách.

Ti zkušenější lyžaři tady mají i perfektní šanci ještě si rozšířit i tak dlouhou trasu ještě o Edelweisstal (údolí Val Stella Alpina) u Kolfuschgu nebo o sjezd Porta Vescovo v Arabbě.

Náš tip: Je vhodné začít na Sella Rondě již před 10. hodinou ráno. Kromě toho byste si určitě měli naplánovat přechod posledního horského průsmyku do 15:30 hodin, abyste lyžařský areál včas opustili a odjeli s poslední lanovkou zpět.

V 17:00 se totiž okruh uzavírá, a to znamená naplánovat si správně dobu překročení posledního průsmyku, abyste ještě stihli lanovku k absolvování toho posledního sjezdu do údolí.

Během letních měsíců se celá oblast pro změnu stává stále více oblíbeným místem dobře trénovaných jezdců na horských kolech. Každý rok sem přijíždí mnoho vyznavačů MTB, aby tu spolu strávili pár dni na podniku S. Ronda Bike Day.

Dalším vrcholem letní sezóny je od roku 2010 zdejší MTB maratón. Tato akce, Sella Ronda Hero, představuje skutečně náročné, a velice adrenalinové závody na tratích 50 nebo 82 km. Přitom je též nutno překonat velké výškové rozdíly, protože trať vede mezi nadmořskou výškou 2.600 až 4.200 m.

Velmi pěkný první dojem ze Sella Rondy bezpochyby získáte i návštěvou webové kamery, které byly instalovány na mnoha místech v tomto regionu a často tam nechybí ani zajímavé informace o aktuálním počasí.

Navíc je ve všech lyžařských střediscích kolem horského masivu Sella postaveno mnoho pohodlných prázdninových apartmánů i luxusních hotelů, které nabízejí skutečně široký výběr ubytování a jsou skvěle připravené pro příjemné a odpočinkové trávení vaší dovolené.

Místo

Arabba 46° 29' 42.6192" N, 11° 52' 23.7252" E
Location

Sella Ronda na FB