Jste zde

Domů » Zima

Sella Ronda, 1. část

Pohoří Sella Ronda a lyžařský okruh

Sella, v italském jazyce "il Sella" nebo v místním hovorovém ladinském jazyce "Mëisules", je rozsáhlý horský masiv, který tady tvoří jakési sedlo ve tvaru hory uprostřed Dolomitů v Jižním Tyrolsku v Itálii.

Působivým a drsným vrcholům hor skupiny Gruppo del Sella vévodí Piz Boè (Sasso Lungo), který se tyčí až do nadmořské výšky 3.151 metrů. Jako součást Dolomitů je Sella zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

K dalším známým horským velikánům patří Boèseekofel (2.910 m) či Cima Pisciadù (2.985 m). Opravdu bizarní skalní věže masivu Sella se nacházejí v západní části tohoto pohoří v těsné blízkosti Sellajochu.

Sella je rozdělena na tři části údolími Mittagstal (Val Mesdì), Lastiestal, Setustal a Pisciadùtal a celý horský masiv je nazýván Sellagruppe. Sella je na severozápadě ohraničena údolím Val Gardena, kde leží i městečka St. Ulrich (Ortisei), St. Christina (Santa Cristina) a Wolkenstein (Selva Gardena) a na severovýchodě údolím Val Badia s tamním nejjižnějším městečkem Alta Badia.

V jihovýchodní části hraničí s údolím Buchenstein (Fodom) a s lyžařským střediskem Arabba. Na jihozápadě horská skupina hraničí s údolím Val di Fassa, kde narazíte třeba na městečka Canazei a Campitello.

Zatímco horská skupina Gruppo del Sella skýtá celou řadu zajímavých a velmi náročných svahů, jako třeba až extrémně úzký a velmi strmý sjezd přes Mittagstal, vede lyžařský okruh Sella Ronda kolem tohoto horského masivu a nikoliv přímo přes něj. Okruh je zároveň součástí lyžařského sdružení Dolomiti Superski.

Lyžařský okruh Sella Ronda je ohraničen čtyřmi renomovanými údolími v Dolomitech. Na severozápadě začnete Val Gardenou a pokračujete ve směru hodinových ručiček: Gadertal (Val Badia) na severovýchodě, lyžařský region Arabba (Fodom) na jihovýchodě a nakonec Fassatal (Val di Fassa) na jihozápadě.

Z každého z těchto údolí je přímý přístup na Sella Rondu, takže se sem snadno přesunete z Wolkensteinu (Selva), z Corvary, Arabby i z Canazei.

Okruh zahrnuje 26 sjezdovek pro lyžování v nádherném sněhu. Střídají se tu lehké modré a středně obtížné červené sjezdovky. Pro začínající lyžaře je ale Sella Ronda méně vhodným terénem. Různé sjezdovky pak vzájemně propojeny lyžařskými vleky a lanovkami, a všechny je lze využívat jen s jedním jediným skipasem Dolomiti Superski.

Lyžařský okruh se využívá v obou směrech. Ve směru hodinových ručiček je trasa značena oranžovými šipkami a dostanete se na převážně červeně označené svahy.

Lyžařská trasa v opačném směru je pak značena pomocí šipek zelených a je méně náročná s modrými sjezdovkami. Všechny lyžařské sjezdovky jsou propojeny moderními lanovkami a vleky, jimiž se pohodlně dostaneme k dalším 13, resp. 15 km tratí.

Místo

Canazei 46° 28' 35.922" N, 11° 46' 15.7188" E
Location

Sella Ronda na FB