Jste zde

Domů » Alta Badia

San Cassiano

Italská vesnička San Cassiano
Autor: altoadige

Malá vesnička San Cassiano s přibližně 900 obyvateli, zvaná také St. Kassian, je jednou z posledních v italském údolí Alta Badia. Patří k obci Badia a "krčí se" idylicky na úpatí impozantních skalních stěn Lavarella, Conturines a Lagazuoi.

Leží v nadmořské výšce 1.537 m, mezi vrcholky pohoří Fanes a rozlehlými loukami Pralongià, které jsou v zimě centrem lyžařského střediska Alta Badia.

Vesnička má malou pěší zónu, samozřejmostí jsou pak chalupy, prázdninové apartmány i luxusní hotely, všechny s výbornou úrovní. Přestože je toto místo poněkud vzdálené jak od jihotyrolského Eisacktalu, tak od Pustertalu, narazíte právě tady na vynikající gurmánské restaurace, které dokonce získaly michelinské hvězdičky.

Ale nejvíce ze všeho sem láká návštěvníky impozantní příroda Dolomitů. Nesčetné turistické trasy a stezky pro horská kola jsou zárukou toho, že vás o dovolené v San Cassianu rozhodně nečeká žádná nuda.

Pěší turisté tady najdou lehčí i těžší horské a alpské trasy. Na loukách Pralongià, které jsou dostupné během několika minut kabinkovou lanovkou Piz Sorega, si můžete při dlouhých procházkách dosytosti užívat slunce a přírodu.

Již po dlouhou dobu je obec oblíbeným prázdninovým cílem pro horolezce, kteří chtějí pokořit strmé skalní stěny pohoří Dolomity v okolí, jako například Conturines, La Varella, Settsass a Lagazuoi.

Dva přírodní parky se rozkládají po obou stranách obce: Puez - Geisler a Fanes - Sennes - Prags. Nedaleko od La Villy je impozantní Ciastel Colz se školou pro paragliding (asi 3 km daleko). U Corvary je také golfové hřiště (cca 8 km) a ve zhruba 16 kilometrů vzdáleném St. Martinu v údolí Alta Badia můžete lze navštívit Ladinské zemské muzeum na zámku Thurn.

Náš tip na výlet: Výlet do štol Lagazuoi. Vstup do nich je snadno dostupný od horní stanice lanovky Lagazuoi.

V zimě je krásná krajina ideální pro lyžaře, běžkaře a milovníky dalších zimních sportů. Díky kabinové lanovce se dostanete ze San Cassiana přímo do lyžařského střediska Alta Badia. Odtud budete mít také přístup sjezd Světového poháru Gran Risa a připojení k slavnému lyžařskému okruhu Sella Ronda.

Okolí nabízí skvělé podmínky pro běžkaře (běžkařské centrum Armentarola). Z vrcholku Piz Sorega vede také přírodní sáňkařská dráha až dolů do vesnice.

Geografie: 

Místo

Lanovka Piz Sorega, San Cassiano 46° 34' 2.9928" N, 11° 56' 15.1872" E
Location

Sella Ronda na FB