Jste zde

Domů » Val di Fassa

Mazzin

Mazzin je nejmenší obcí v italském údolí Val di Fassa, žije zde kolem 500 stálých obyvatel. Rozprostírá se v nadmořské výšce 1372 metrů a její součástí jsou také Campestrin a Fontanazzo.

Nachází se uprostřed opravdu pohádkové kulisy pohoří Dolomity, jak v létě, tak i v zimě nabízí nádherné prázdninové prostředí. V létě je nejoblíbenější aktivitou ve Val di Fassa nepochybně pěší turistika a pozorování až neuvěřitelně krásných hor.

Místo se stalo známým díky archeologickým nálezům, na Doss dei Pigui byly objeveny pozůstatky rétského osídlení. Místní hrad "Casa Battel" má špičatou věž, stěnové a okenní dekorace, a jeho fresky mají značnou uměleckou hodnotu. Vesnička je místem, kde se setkává stará rétorománská kultura se středomořskou atmosférou.

Stejně jako všechny obce v údolí Val di Fassa, je také Mazzin v létě oblíbeným výchozím bodem pro mnoho turistických túr na okolní horské vrcholky. V zimním období panuje v okolí vysloveně lyžařská pohoda.

Asi 2 kilometry je vzdálená nejbližší lanovka v městečku Pera, odkud se vám otevírá přístup do slavného lyžařského "kolotoče" Sella Ronda, při kterém absolvujete na lyžích okruh okolo horského masivu Sella.

Okruh zahrnuje cca 400 km sjezdovek, které zahrnují střediska Val di Fassa, Arabba, Val Gardena a Alta Badia. Tento kolotoč můůžete absolvovat jak ve směru, tak i proti směru hodinových ručiček.

Centrální poloze tohoto střediska můžeme vděčit za opravdu nádhernou dovolenou na sjezdovkách. S rozsáhlou sítí skibusů není žádný problém přepravit se v krátkém čase do některého ze sousedních lyžařských areálů. Je tu opravdu z čeho vybírat , sjezdovky jsou velmi kvalitní a liší se pochopitelně stupni obtížnosti.

Lyžaři i snowboardisté ​​si v těchto nádherných horách skutečně přijdou na své. Běžkaři jsou v Mazzinu také bezpochyby na tom správném místě, mezi Campestrinem a Fontanazzem jsou k dispozici poměrně snadno zvládnutelné běžkařské tratě, osvětlené i večer.

Náročnější stopy jsou pak mezi Canazei a Moenou. Milovníci běžek mají doslova u nohou i údolní část tratě Marcialonga, kterou snadno zvládnou i začátečníci.

V pěkné, malé obci najdete bez potíží ubytování všeho druhu. Stojí zde hotely, prostorné rekreační chalupy i prázdninové apartmány. Ani na après-ski tady ale nezapomněli. Sousední městečko Canazei je známé svým bohatým nočním životem.

Geografie: 

Místo

Mazzin, Sella Ronda 46° 27' 26.3016" N, 11° 41' 58.6068" E
Location

Sella Ronda na FB